fredag 1 juni 2012

Önskemål: Program om konst

Avsaknaden av program om konst hos Svenska TV-kanaler har blivit norm. Det verkar bara vara Kunskapskanalen som blixtrar till ibland. SVT visade nyligen reprisen av förra årets succé Konstdeckarna (som håller på att spela in nya avsnitt. Hurra). I detta fallet är för övrigt originaltiteln usel -Fake or Fortune?
Problemet är att många inte vet om när något intressant och bra konstrelaterat program visas. TV-tidningarna belyser istället när Doobidoo, Let's Dance, Så ska det låta och Dödligt Vapen kommer visas. Borde tidningarna inte bredda sig mer och inkludera program som faktiskt kan vara "nyttiga" för folkbildningen? Underhållning för vissa människor kan faktiskt vara om konst, arkitektur, litteratur och musik.
Ok, det var något annat att klaga på, nu tillbaka till frågan om varför inga fler program görs: Är det en rädsla av att ha för få tittare? Inga bra produktioner att köpa in? Rädd för att få dåliga recensioner i tidningarna? Ssssh...oroa er inte kära kanalchefer - jag är här nu och ska visa er vägen till kulturelitens isolerade hjärta och kritiska ögon ;) koncentrera er nu ni på kanalerna 4, 8 och 9 också.
Har ni ej tid att göra egna produktioner så ta på spenderbyxorna igen.
Ni kan börja med följande serie: This is Modern Art. Det var 1998 brittiska Channel 4 visade denna serie om nutidskonst, skriven och presenterad av en av de bästa konstkritikerna i världen- Matthew Collings.
I love honom.
En glad Matthew Collings i skägg.

Han är mästare på att få den mest osäkra- och ointresserade av konst- att lyssna, lära och tycka om konst.
Passion, kunskap och viljan att dela med sig av dem är det viktigaste hos en programledare och Matthew Collings är 'the dog's bollocks'när det gäller att dela med sig av sin kunskap och passion.
Gå sen vidare med Matt's Old Masters, Impressionism: Revenge of the Nice, This is Civilisation och det senaste Renaissance Revolution från 2010.

Fler personer som är 'hundens testiklar' (detta är en bra sak att vara) är konstkritikern
Andrew Graham- Dixon, som några känner igen från de program som har visats i Kunskapskanalen och UR; Rysk konst, Konst i Spanien, Tysk konst och även historikern Simon Schama som också medverkat i några av de bästa konstprogrammen som någonsin visats, bland annat Simon Schama's Power of Art.
Andrew Graham-Dixon berättar för oss att mina önskemål är förgäves.
Simon Schama till vänster och 'Gollum' föreställandes Vincent van Gogh, till höger.
 
Om ni vill -och kan producera eget material, skulle det vara intressant att se en serie om dagens svenska konstelever på de största och minsta konstskolorna i landet och se deras skilda förutsättningar och fortsatta karriärer.
Givetvis vill vi ha en serie om svensk konsthistoria som kanske avslutar med den ökända tårtan på Moderna Museet i våras. Kanske också en liten dokumentär om hur investeringen i konstverk ökat dramatiskt de senaste åren när ekonomisk kris bidrar till en önskan att investera i något stabilt. Kanske ta upp den svarta marknaden med stulna konstverk. De flesta hamnar hos ofantligt rika affärsmän med hybris som bara vill äga ett känt verk som ingen annan någonsin kommer att få se igen.

Läste att det senaste konstrelaterade programmet, som nu håller på att spelas in på olika orter runt om i landet, innehåller Lena Philipsson och 'sex bångstyriga konstnärer'. Titel? Så Mycket Bättre Konst på Stan?
Nej. Den Stora Invigningen. Läs här.
*glömde skriva att det borde göras ett program om konstbiennalen i Venedig. Tack.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar